Mijn familie is niet goed in navigeren. Op al onze vakanties in het buitenland zijn we wel eens verdwaald – in bossen, op bergen. Een keer hadden we bijna de laatste stoeltjeslift naar beneden gemist. Thank heavens is dat nooit gebeurd. Maar zelfs in Nederland gaat het niet voorspoedig en lopen we regelmatig te lang dan gepland over de heide of de “bergen” hier, zoekend naar het juiste paaltje. Kortom: mijn vertrouwen in mijn familie is wat betreft wandelen wel een beetje verdwenen, en het zal een tijd duren voordat ik weer eens ‘ja’ zeg op de vraag of ik meega naar het bos. Echter – laatst hadden ze het over een vaarvakantie. Zou dat beter gaan? Ik ging op onderzoek uit en kwam een kaartplotter tegen. Dit zou wel eens de redding van de vakantie kunnen betekenen voor ons!

Wat is een kaartplotter?

Dit is kortgezegd een apparaat dat helpt te navigeren op het water. Voor vissers en bootbestuurders (of matrozen, dat klinkt leuk) een ideale gadget dus om veilig te kunnen varen. Eigenlijk is het een soort GPS, maar dan voor op de boot. De kaartplotter geeft verschillende informatie over de tocht over het water, namelijk:

  • De snelheid van de boot
  • De bestemming
  • De afstand
  • De berekende koers
  • De afwijking van de koers

De snelheid geeft het aantal kilometer per uur aan of het aantal knopen, zoals dat in zeemanstaal heet. Zo kun je tevens zien hoelang het nog zal duren voordat je de gewenste bestemming bereikt hebt. Want, wel zo fijn – de bestemming staat ook in de kaartplotter. Ook de koers wordt weergegeven; dat is de daadwerkelijke navigatie. Dus: hoe je precies moet varen, welke bochten je moet nemen en waar dan eigenlijk. Zo kom je zonder veel omwegen (figuurlijk, dan) aan bij het punt waar je ook daadwerkelijk aan móest komen. Natuurlijk krijg je wel te maken met wind, golven, regen en andere vormen van weerstand, wat ervoor kan zorgen dat je van de koers afwijkt. Of je let even niet op en je stuurt per ongeluk te veel naar rechts. Zonder kaartplotter zou dit problemen opleveren, want je weet dan niet meer waar je precies vaart. Gelukkig geeft een kaartplotter aan of je van je koers afwijkt, en hoeveel dan, zodat je hiervoor kunt compenseren. Zo kun je makkelijk terug naar de koerslijn navigeren. Ideaal dus, zo’n apparaat! Toch is het belangrijk dat je er niet volledig afhankelijk van wordt. Want wat als het apparaat kapot gaat en jij midden op het water zit, zonder enig idee waar je heen moet? Zorg dus altijd dat je zelf kennis opdoet over de omgeving, de wateren en de scheepvaart – en houdt deze kennis up-to-date.

Meerdere functies op je apparaat

Een van de plekken waar je een kaartplotter kunt kopen, is https://www.sail360.nl/nl/furuno-producten/kaartplotter/. De naam van de winkel, “Sail 360”, zegt het al: deze mensen zijn gespecialiseerd in de watersport en alles wat daaromheen komt kijken. Oftewel: onderdelen voor je boot, waaronder ook een kaartplotter. Deze apparaten zijn van goede kwaliteit, wat je onder andere kunt zien aan het feit dat je het scherm nog kunt lezen in het zonlicht. Wel zo essentieel wanneer je aan het varen bent onder een strakblauwe lucht. Een ander voordeel van de kaartplotters bij Sail 360 is dat je er naar believen functies aan kunt toevoegen – denk bijvoorbeeld aan een fishfinder (waarmee je makkelijk kunt opsporen waar de meeste vissen zich bevinden, zodat je niet eindeloos je hengel uitwerpt op plekken waar het geen zin heeft) of een radar. Ik ga zeker weten een kaartplotter aanschaffen voor mijn familie!